פסולת אלקטרונית נחשבה מאז ומתמיד לאחד מסוגי הפסולת המזהמים ביותר. למרות שנפחה קטן לעומת הפסולת הביתית הרגילה, היא מזהמת פי מאות ממנה, וגורמת לנזקים סביבתיים קשים שבסופו של דבר פוגעים בבריאותנו. משום שכך, המדינה פעלה לאורך השנים מבחינה חוקית למסד תהליכים שיביאו להפחתת הכמויות של פסולת זו, ע"י שימוש בה מחדש באמצעות מיחזור.
מדובר בהליך מורכב אשר דורש מיון יסודי, פירוק וטיפול בכל אלמנט בנפרד, ועל כן מתבצע ע"י חברות שהוסמכו לכך במיוחד ע"י המשרד להגנת הסביבה. בשורות הקרובות תקבלו מענה למספר שאלות נפוצות הקשורות לנושא, כך שתוכלו להבין את חשיבות העניין ולבצע מיחזור אלקטרוניקה מעתה והלאה.
אלו מכשירים אלקטרוניים מחייבים מיחזור?
כשמדברים על מיחזור אלקטרוניקה מתכוונים למעשה למגוון רחב של מכשירים אלקטרוניים, החל מטלוויזיות ומחשבים, דרך טלפונים, מכונות כביסה ותנורים, ועד לכרטיסי רשת ואפילו סוללות ומצברים. כל אחד מסוגי המכשירים הללו כולל בתוכו רכיבים אלקטרוניים רבים שעלולים לפגוע בסביבה, ועל כן חייבים להשליכם בצורה מסודרת כאשר הם מתקלקלים ודורשים החלפה.
האם ניתן להשליך פסולת אלקטרונית בפח השכונתי?
החוק קובע כי השלכת פסולת מכל סוג במקום אשר אינו נועד עבורה מהווה עבירה. פסולת אלקטרונית בנפח קטן (טלפונים סלולריים למשל) ניתן להשליך במרכזי האיסוף השכונתיים שהוקמו בכל הרשויות המקומיות בכל רחבי הארץ, שם ניתן למצוא גם פחים ייעודיים לסוללות. למען הסר ספק, יש ליצור קשר עם הרשות המקומית בטרם משליכים פסולת אלקטרונית וזאת כדי להימנע מקנסות.
כיצד מתבצע תהליך המיחזור?
תהליך המיחזור האלקטרוני כולל את איסוף כל מוצרי האלקטרוניקה, העברתם למרכז מיון, פירוק הרכיבים השונים ושליחתם למרכזי מיחזור ייעודיים. למעשה, ניתן להפיק שימוש חוזר מרוב הרכיבים האלקטרוניים (עופרת, זהב, מתכות כבדות וכו') וע"י כך למנוע את חדירתם למי התהום ובסופו של דבר, לכוסות השתייה ולגידולים החקלאיים שלנו.
האם יש מי שיבצע עבורכם את תהליך המיחזור?
על מנת לעודד את הצרכן הפרטי להיפטר מהפסולת האלקטרונית שלו בצורה מסודרת כך שהיא בסופו של דבר תעבור תהליכי מיחזור אלקטרוניקה, ניתן תמיד למסור את המוצר הישן בעת הגעתו של המוצר החדש וזאת ללא כל עלות. למעשה, משווקים ויבואנים של מוצרי אלקטרוניקה מחוייבים להציע ללקוחותיהם את האפשרות לאיסוף המוצר הישן בעת אספקת המוצר החדש, שכן עליהם למחזר אחוז מסויים מסך המכירות שלהם מכל שנה.
אם אתם משווקים או יבואנים בעצמכם, כדאי מאוד שתתקשרו עם חברת מיחזור אלקטרוניקה שתטפל עבורכם בכל נושא ההובלה והטיפול בפסולת זו, לרבות ההתעסקות הבירוקרטית אל מול המשרד להגנת הסביבה בסופה של כל שנה.