מאת יעל מיכאלי
חבוי בחיקו של צוק הכרמל, לא רחוק מקיבוץ מעגן מיכאל, מסתתר לו אחד הבוסתנים המרתקים בארץ.
הבוסתן מוקף במטעי פיטאיות
ומכיל בתוך שטח של כעשרה דונם מעל 120 סוגי עצים שונים, חלקם הגדול ממינים אקזוטיים שאינם מוכרים בארץ. הבוסתן הוא החלום והביצוע של בן אדם אחד, אברהם חסידים שמו.
אברהם הקים את המקום בשני ידיו ובהמון אהבה והוא חולק את האהבה שלו למקום עם קבוצות המבקרים שבאים לסיור. את פנינו הוא קיבל בצלחת תמרים מתוקים כמו דבש ונטולי חרצן ובסיפור על הקמת הבוסתן.
אחרי הסיפור הוא כיבד אותנו בפרותיו של התפוח הכפרי:
פרי שלפי סיפורו של אברהם יש לו סגולה להולדת בנים אצל הנשים שאוכלות אותו.
שמו השני הוא Kei Apple וטעמו הוא כשילוב בין שזיף ובין משמש, מתוק חמצמץ.
לאחר שטעמנו כולנו מהפרי (היו כ 30 איש בקבוצה) המשכנו אל תוך הבוסת עצמו. את פנינו קיבל עץ קטן מכוסה פירות אדומים שהתברר כעץ קפה ערביקה
מולו גדלו בשלווה עץ צימוק יפני וקטמבילה גדולה
והתפעלנו מפריחתו של תפוח הורד:
ואז הגענו לתחנת העצירה הראשונה, אחרי חמישה מטרים של הליכה ועצרנו להקשיב: אברהם הסביר לנו על השיח פילודנדרון מונסטרה.
אם השיח נראה לכם מוכר זה לא במקרה. מתברר שזה בדיוק אותו השיח שמרבים לגדל בבתים או במשרדים. האם ידעתם שלשיח הזה יש פרי מכובד?
הפרי נאכל כאשר הוא בשל לחלוטין (בתמונה הוא עדיין בוסר) והטעם שלו (מנסיון) מזכיר אננס מוצלח במיוחד. לאחר מכן המשכנו לתחנה הבאה (עוד חמישה מטרים של הליכה נינוחה) והתישבנו לנוח בצלו של חרוב ענק שהורכב על ידי אהרון אהרונסון עצמו.
אברהם סיפר לנו את סיפורו של החרוב ואז אמר שהגיע הזמן שנוכל משהו והוציא סלסלות של פרי. בהתחלה פונקנו בפירותיו של הצימוק היפני
החלק הנאכל בפרי הוא העוקץ עליו נמצא הכדור של הזרע וטעמו הוא צימוק מתוק. לאחר מכן טעמנו מפירות החרוב שמתחתיו ישבנו
ואז הגיע הפינוק האמיתי
סלסלה שלמה של הפיטאה הצהובה שראינו גדלה בכניסה לבוסתן. טעימות הפיטאיה לוו בהסבר על סגולות הפרי ועל הקילוף שלו:
וכמובן באפשרות להתנסות ולקלף לבד (בן הזוג שלי במחווה רומנטית להפליא)
הפרי מתוק להדהים ושונה מטעם הפטאיה האדומה שניתן לפעמים למצוא בשווקים.
ועוד כמה תמונות, כי מגיעה לפרי המדהים הזה (מה גם שהוא פוטוגני לפליא)
לאחר מכן המשכנו את הסיור בבוסתן. הצצנו בסקרנות בעץ העגבניות:
התפעלנו מהנוף
ומהעצים שרק מועטים מהם מוכרים
אחרי הליכה קשה של חמישה מטרים נוספים עצרנו להפסקת אוכל נוספת.
האישה הנחמדה שמופיעה בתמונה הינה עדה, נציגה של החברה להגנת הטבע שמרכזת ומלווה את הסיורים במקום. התישבנו בצלו של עץ הקרמבולה, התרשמנו מעץ הוומי והצצנו בסקרנות לעבר הצלחת עם הפירות שהונחה על השולחן מולנו
הפרי התגלה כפרי הקניסטל
וטעמו הוא כשל בטטה אפויה. הפרי טעים ונימוח בפה וצריך לאכול אותו בשל לחלוטין אחרת יש לו טעם לווי חזק של עפיצות. כדי שלא נצא רעבים, אברהם נתן לנו לטעום גם את פרי האמברלה
שנאכל טבול קלות במלח
והמשכנו בסיור,למשך עוד, כן ניחשתם נכון, חמישה מטרים והגענו לתחנת הטעימות הבאה. כאן חיכה לנו פינוק מיוחד.
פרי הספוטה השחורה. שמוכר גם כפרי השוקולד. את הפרי טעמנו כמו שהוא
מעוך ומעורבל
ובריבה
הפרי המעוך נראה דומה לדני סמיך ויש גם איזה דמיון בטעם אבל אני נהניתי בעיקר מהריבה. ואז הגיע פינוק נדיר:
פירות ג'בוטיקבה גדולים ועסיסיים. הפירות היו מחוץ לעונה ולכן יצאו מהמקפיא אבל עדיין שמרו על טעמן יוצא הדופן. ג'בוטיקבה הוא עץ קטן ומיוחד שמוצאו מברזיל. הפריחה שלו היא לאורך הגזע ובעונה גזע העץ מתכסה כולו בפירות גדולים ונוצצים. טעמן קשה לתיאור אבל במרקמם הם דומים לענבי ענק. והנה העץ עצמו:
קטן ומקסים. כמו אקליפטוס מיניאטורי. יצא לי לראות אותו מכוסה בפירות וזה מראה בלתי נשכח. מסביב לעץ היה מונח ריבוע פלסטיק מעניין ואברהם הסביר לנו שזהו "אוסף טל". פטנט ישראלי לאיסוף הטל ולחיסכון במי ההשקייה.
משם המשכנו להכרות עם גפן איזבלה.
גפן קלה לגידול שלא זקוקה לריסוס וכמעט ללא מזיקים
הטעם תענוג. פירותי ועשיר. הענבים נאכלים כאשר הם שחורים, הם בעלי חרצן וטעם טרופי מיוחד. אלו הענבים שנקראים "ענבים בטעם מנגו" בקטיף פירות יער במטע שעל ברמת הגולן. המשכנו להפסקת נשנוש קטנה בצלו של אגוז הסאבא:
אגוז אשר בארץ נוהגים לקרוא לו בשם קרוב משפחתו, אגוז המלבר. האגוזים מגיעים בתרמיל גדול שנפתח ובתוכו יש אגוזים קטנים יותר, בעלי קליפה דקיקה וטעם נהדר וממכר. מגישים אותם אחרי השרייה קצרה במי מלח. ישבנו, נשנשנו ונהנינו מפריחתו של עץ האגוז:
שבעים, עייפים ומרוצים חזרנו לבקתת העץ ממנה התחלנו את הסיור. התיישבנו לנוח, ליהנות מהנוף וכמובן, לאכול עוד קצת.
קינחנו בבננה מטוגנת
טעמנו בננה אדומה
והצלחנו לאכול גם בננה בטעם תפוח ובפאפאיה
ואפילו טעמנו אוזני קקטוס אכיל. את הסעודה סיימנו בפלח של לימון מתוק שרענן את הפה.
הסיור בבוסתן הוא חוויה יוצאת דופן, שמשתנה מחודש לחודש במהלך השנה, בהתאם לפירות המבשילים. אברהם חסידים הוא איש מרתק ונדיר שמצליח להעביר סיור נהדר ובלתי נשכח. אורך הסיור הוא שלוש עד ארבע שעות. רובו הגדול בשטח מוצל, עם מעט מאוד הליכה שתתאים לכל הגילאים. עם זאת, הטיול לא מומלץ לילדים בגלל האורך שלו ובגלל התוכן שכולל לא מעט סיפורים. הטיול מורכב מסיור בבוסתן, מטעימת הפירות ומסיפור על העצים השונים. תתכוננו להמון אכילה , למעט מאוד הליכה וליום בלתי נשכח.
הסיורים במקום מאורגנים על ידי החברה להגנת הטבע. אני ממליצה ליצור קשר עם עדה, מסניף חדרה. הנציגה הממונה על המקום.
מחיר:
מבוגר חבר – 70 ₪
מבוגר אורח – 85 ₪.
סניף חדרה, החברה להגנת הטבע:
04-6249001
050-9-953-829
טיול מהנה לכולם,
יעל
***
כתבת אורח מהבלוג "כשיצירה פוגשת חיים"
2 תגובות על “סיור בבוסתן אברהם – גן עדן טרופי למרגלות הכרמל”
המקום ממש אגדי המדריך מקסים מעביר את כל הידע שלו באהבה רבה תוך כדי טעימות אתה מרגיש ממש בגן עדן אני מוכנה כל חודש לבקר שם חלום של מקום ו
לחלטין. אני נוסעת לשם שוב בתחילת יולי. כבר לא יכולה לחכות 🙂