בשנים האחרונות, תמ"א 38, בתוכנית העוסקת בין השאר בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תופסת יותר ויותר כותרות. האפשרות לחיזוק המבנה לצד האפשרות להגדלה ושיפור של הנכס הקיים בעבור התושבים המתגוררים בבניין לצד עלות תפעול אפסית הובילו דיירים רבים לצעוד קדימה לעבר התוכנית.
אבל, איך יודעים שהבניין בו אנו מתגוררים זקוק וזכאי לשיפור במסגרת תמ"א 38? השאלה אומנם נראית פשוטה אך מאחוריה מסתתרים חוקים והגבלות רבים שכדאי שנכיר לפני שאנחנו רצים קדימה.
כדי להבין את הניסוחים המשפטיים, ההגבלות וכמובן את ההיתרים שמעניקה התוכנית פנינו אל צוות המומחים של אתר http://tama38.org.il/ המתמחים בייעוץ ומימוש פרויקטים במסגרת תמ"א 38. את המידע הרב שקיבלנו ערכנו בשבילכם למאמר הבא.
אז מי זכאי להשתתפות בתמ"א 38?
על פי מה שנקבע בתמ"א 38, זכאים להשתתף בה בניינים אשר נבנו בשטחה של מדינת ישראל על פי היתרי בנייה שאושרו לפני ה-1 בינואר 1980. מלבד נתון זה חשוב לקבל את אישורו של מהנדס בניין כי הבניין אינו עומד בתקן 413 שנקבע כתקן לבנייה עמידה לרעידות אדמה על ידי מכון התקנים הישראלי.
תמ"א 38 מיועדת לביצוע בבנייני מגורים המאוכלסים כל העת בתושבים. היא איננה חלה על מבנים הפטורים מתקן 413 כמו מחסנים, מבנים המיועדים להריסה ומבנים בעלי קומה אחת או שתיים אשר נבנו בשטח הקטן מ-400 מטר מרובע.
איך בודקים אם הבניין בו אנו מתגוררים זכאי להשתתפות ב תמ"א 38?
אם אינכם בטוחים כי המבנה בו אתם מתגוררים עומדים בכל הדרישות לביצוע פרויקט בהתאם לתמ"א 38 תוכלו לפנות אל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בבקשה לקבל את תכניות הבניין ולהתייעץ מול חברת המתמחה בביצוע פרויקטים של תמ"א 38.
במידה והמבנה עצמו אכן עומד בדרישות תוכלו להתחיל בתהליך הביצוע של תכנית תמ"א 38 שבסופו של דבר תפיק בעבורכם נכס בטוח יותר וגם גדול יותר עם תג מחיר גבוה יותר.
הבניין עומד בדרישות. מה עושים עכשיו?
במידה ובדקתם את כל הנושאים הדרושים וגיליתם כי תכנונו המקורי של הבית אינו עומד בדרישות הבנייה החדשות ואתם זכאים להפוך לחלק מתמ"א 38 – השלב הראשון הוא אסיפת דיירים כללית.
במידה והפרויקט העתידי כולל רק חיזוק של המבנה, באסיפה זו תהיו חייבים להחתים 51% מהדיירים. אם אתם מעוניינים להוסיף הרחבות בנייה תאלצו להחתים 60% מהדיירים. חשוב לזכור כי במרבית המקרים קבלנים רבים לא ימהרו לבצע את הפרויקט במידה ולא קיימת הסכמה של 100% מהדיירים גם אם תובטחנה להם מספר דירות בבניין החדש.
אם חלק מהדיירים מתנגדים תוכלו לפנות אל הרשות המפקחת על המקרקעין באזור מגוריכם – מומלץ לבצע את הפנייה באמצעות עורך דין מייצג. רשות המקרקעין מחויבת על פי חוק לשמוע את טענתו של כל מתנגד לתוכנית ובאפשרותה לחייב את הדיירים המתנגדים להסכים לתוכנית באמצעים משפטיים.
השגנו את הסכמת הדיירים. איך מתחילים?
לאחר שהצלחתם לאחד את כל הדיירים, או לפחות את מרביתם, תוכלו להתחיל בהליך הביצוע של תמ"א 38. משלב זה תוכלו לשכור עורך דין מייצג, לבחור קבלן, לאשר את התוכניות בוועדות הבניה המחוזיות, לפקח על תהליך הבנייה ולקצור את ההצלחה.
אבל כדי לבצע את כל השלבים תאלצו לוותר על העבודה היום יומית שלכם וכמובן לשכוח מחיי המשפחה. אם תרצו להצליח בפרויקט ועדיין לשמור על שגרת החיים שלכם תוכלו לפנות לחברת ניהול איכותית המתמחה בביצוע פרויקטים מסוג זה.
חברת הניהול, תוכל לנהל את כל התהליך מתחילתו ועד סופו ותהפוך את הבניין שלכם לא רק לבטוח יותר אלא גם תניב בעבורכם תשואה גדולה במיוחד מאותו הנכס בו אתם מתגוררים כיום, מבלי שתאלצו להשקיע סכומי כסף גדולים או להיות מוטרדים בנושאים אחרים.
מוכנים להתחיל?…
תגובה אחת על “איך לדעת שהבית שלך זקוק וזכאי לתמ"א 38?”
תודה על האינפורמצייה. זה הייה קצר ולעניין!