קטגוריות
אופנה יצירה מה חדש פנאי

חרוזים, חריזה ומה שביניהם – מבוא

אזהרה 

אתם עומדים להיכנס לתחום שישאב אתכם פנימה, כמו חור שחור.

תחום שימלא כל שעה פנויה שלכם.

אתם תחשבו עליו, תחלמו עליו, תתמכרו לו.

אתם תנשמו , תחיו, תרצו אותו, תזדקקו לו ותחוו איתו רגעי אושר ויצירה לצד תסכולים ועצבנות. הוא יהפוך לדרך חייכם.

תחום זה ימלא חייכם בשלל צבעים, צורות וטקסטורות.

אתם עומדים לקחת חלק באמנות ששורשיה עתיקים כמעט כמו המין האנושי, חוצה גבולות, עמים, תרבויות, תקופות, מינים, מגדרים, גילאים ועוד.

חרוזים

ההיסטוריה של החרוזים והחריזה (beading), היא ספור על השפעה חברתית וכלכלית שבו מעורבים תושבי העולם כולו. הוא מספר על תרבות, תשוקה, תככים, אובססיה ותחייתם של רעיונות ישנים בתוך חדשים.

מרבית תרבויות העולם השתמשו בטכניקות חריזה לתכשיטים, בגדים, חפצי דת, קמעות ועוד. ישנן עדויות ארכיאולוגיות המעידות על טכניקות חריזה, החל משנת 3000 לפני הספירה. האדם הקדמון מצא צדף, חלוק אבן, או עצם והשחיל אותם על שריג, ענף או סיב שמצא וענד סביב צווארו, כהגנה מפני כוחות הרשע ומסיבות מיסטיות ורוחניות אחרות. הרומאים, למשל, השתמשו בהם גם כקישוט וגם כמטבע סחיר.

לאורך ההיסטוריה, צברה החריזה פופולאריות, איבדה את אהבת הקהל, מתה ושבה, בכל פעם, עם מראה חדש. אם נסתכל על ההיסטוריה הקרובה יותר לזמננו אז נלמד שבשנים שבין 1800 לתחילת 1900, אמנות החריזה עם חרוזים קטנים הייתה בשיאה. לאחר תקופת ביניים הם שבו וב-1950 החרוזים הקטנים הפכו לפופולאריים בעיצוב בגדים ותיקים. שנות השישים הביאו חרוזי אהבה ובשנות השבעים הם העדיפו חרוזים גדולים יותר, בעבודות מקרמה ורקמת חרוזים.

חמסה מחרוזים

עד אמצע שנות ה-80 הם שמשו בעיקר לקישוט כמעט מבלי לתת את הדעת להיבט ההיסטורי שלהם ושל אמנות החריזה. פיטר פרנסיס, חוקר חרוזים (יש דבר כזה מסתבר) ידוע, היה אחד האנשים הראשונים שהתחיל להתעניין בהיסטוריה של החרוזים והחריזה והוא החל במחקר מקיף שכלל קיטלוג של סוגי החרוזים.

כיום, כאשר מדברים על חריזה מדברים בעיקר על עבודה עם חרוזים קטנטנים, ע"מ ליצור מרקם שיהווה קישוט דקורטיבי. רוב צורות החריזה משמשות לייצור חפצי הלבשה (בגדים, נעליים, ארנקים וכד') ותכשיטים, אולם משתמשים בחריזה גם ביצירת יצירות אמנות, קישוט מבנים ופסלים.

האינטרנט קבע שלב חדש בעולם החרוזים והסיבים. חובבי החרוזים והחריזה יכולים לחלוק מידע, לקנות חרוזים, לקרוא ספרים, מגזינים, ללמוד טכניקות חדשות לצד עתיקות וללמוד יותר על התרבויות מהן מגיעים החרוזים והיצירות. חברות חרוזים צצות חדשות לבקרים בכל העולם ורק בארה"ב יש מעל 50 חברות כאלו. הרשת מלאה באתרים, בלוגים, פורומים בנושא חרוזים וחריזה, מכל העולם, בכל הדתות והשפות. כיום, עם ההתקדמות הטכנולוגית, פותחו חרוזים ברמה גבוהה, במגוון רחב של גדלים, צורות, צבעים וציפויים. טכניקות חריזה שונות פותחות לרמה מתודית של ממש.

תעשיית החריזה והחרוזים חובקת עולם והולכת ומתפתחת: החל ביצור/מכירה של חרוזים בגדלים וסוגים רבים ומגוונים, חוטים וסיבים מתאימים, עזרים נלווים, אביזרי אחסון, ספרים, מגזינים, מכירת תרשימים ותכשיטים, סדנאות למידה, כנסים עולמיים ועוד.

סוזי שארקי
במאמרים הבאים נרחיב ונדבר על הדברים הרבים שאפשר לעשות עם חרוזים.

סוזי שארקי – חרוזים, חריזה ומה שבינהם

לקריאה נוספת:
Karen Vertigan Pope, A brief history of beading
History of beading, Tracy Stillman

 

5 תגובות על “חרוזים, חריזה ומה שביניהם – מבוא”

יישר כוח
מאמר קולע לענין .
אמנות החריזה שובה את הלב והנשמה
זה גם מפתח דמיון ויצירתיות ובעיקר חברותות שחורזות ולמודות יחד עם מורה טובה : סוזי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *