בשנים האחרונות תפסה בארץ תאוצה מגמת הטיולים המשפחתיים במקומות אקזוטיים ומרוחקים (החל מתאילנד ווייטנאם וכלה בכל מיני ארצות שבקושי שמעתם עליהם כמו אזרבייג'ן ואו זנזיבר). אין ספק שזו חוויה מדהימה, להורים ולילדים, ואלה שעשו את זה טוענים שזה הרבה פחות מפחיד או מסובך ממה שזה נשמע. ההסתייגות היחידה היא שיש המלצה גורפת לא לקחת ילדים מתחת לגיל שנתיים למקומות בהם אין מענה רפואי טוב ומהיר מספיק, כלומר, לאזורים נידחים או לארצות שנחשבות נחשלות. לעומת זאת, באזורים מרכזיים ומערביים מבחינת רמת הרפואה, בדרך כלל יש את כל התנאים לטיול עם תינוקות בכל גיל.
מה חשוב לדעת לפני שנוסעים עם ילדים לארץ אקזוטית? מה חשוב לקחת בחשבון וממה יש להימנע? להלן ארבע עצות של מטיילים מנוסים:
הטיסות לאזורים מרוחקים ואקזוטיים הן בדרך כלל ארוכות יותר ומסובכות יותר, כוללות מספר המראות ונחיתות – ובדרך כלל שהיה ביותר משדה תעופה אחד. חשוב לתת על כך את הדעת ממספר היבטים: החל מנוהלי בטיחות (למשל, לצייד כל ילד בכרטיס שעליו שמו בלועזית, שם ההורים ומספר טלפון בינלאומי להתקשרות), וכלה בשאלות התעסוקה לילדים.
אל תבנו רק על הסמארטפון, כי יתכן שתהיה בעיה להשתמש בו בחלק מהטיסה. כלי כתיבה וציור, ספר ומשחק אחד לכל ילד, הם חובה. כמו כן, הכינו משחקים שניתן לשחק ביחד כשמשעמם: משחקי מילים, אסוציאציות, היגיון ועוד. יש המון משחקים (כמו בול פגיעה, איש תלוי ועוד) שאפשר לשחק פשוט עם דף ועיפרון – צריך רק לחשוב עליהם בזמן הנכון, או להכין מראש.
מה אורזים? הנטייה המיידית שלנו היא לארוז ה-כ-ו-ל ואז להוציא חצי כי אין מקום. אז תחסכו לעצמכם את החלק הזה ותתחילו מרשימה בדוקה. באתרים המיועדים לכך יש רשימות אריזה מוכנות שניתן לקחת אותם כבסיס ועליהם לערוך את השינויים האישיים.
היעזרו בפורומים למטיילים כדי לראות מה הטיפים שנותנים שם המשתתפים מניסיונם האישי, בהתאם לארץ שאליה אתם מתכוונים לטוס. בדיקת מזג האוויר תעזור להחליט כמה בגדים לקחת ואילו, ומידע אודות האזור יאפשר להבין מה אפשר לקנות במקום, ובזול – ומה חשוב מאוד להביא מהארץ. בקיצור, הטיפ החשוב הוא: נצלו את האינטרנט – הוא יעשה לכם את כל ההכנות לטיול על הצד הטוב ביותר. הקפידו על שימוש באתרים אמינים, גדולים ומרכזיים בלבד (לא חסרים כאלה) ולא במשהו מפוקפק מהפייסבוק.
וטיפ קטן ממני: לארוז לכל ילד משהו שיהווה בשבילו עוגן רגשי. נניח, בובה אהובה.
אין צורך לומר שלכל ארץ יש רשימת חיסונים שחייבים לעשות – הילדים כמובן לא ששים לזריקות, אז פנקו אותם במשהו מתוק, וגם הזכירו את המטרה הסופית: הטיול הנכסף. קחו בחשבון שלוקח מספר חודשים כדי לקבל את כל המנות של החיסון, אז חשוב להתחיל את ההתחסנות מבעוד מועד. ונא לא לשכוח את פנקס החיסונים בארץ!
כמו כן, חשוב לקחת עזרה ראשונה לכל טיול עם הילדים: עשו לכם כלל שלא יוצאים מהמלון בלי מסמכים רפואיים ותיק עם עזרה ראשונה.
מסלולים, טרקים ואתגרים – כיצד מתאימים אותם לרמת היכולת של הילדים?
קודם כל, מקבלים מידע מוקדם על רמת הקושי של המסלול (או האטרקציה), ובוחרים מה אופטימלי לכולם. אם יש לכם פעוט, בחרו אך ורק מסלולים שמאפשרים את השימוש בטיולון! לסחוב מנשא גב עם ילד ששוקל 15 קילו בפנים, יותר מחצי שעה, או (למיטיבי לכת) שעה – זו לא חוויה טובה להורה ישראלי ממוצע, ואל תבנו על זה שבן השלוש שלכם יתלהב ללכת הרבה ברגל.
בנוסף, כמעט בכל ארץ יש משהו שהוא אטרקטיבי במיוחד לילדים, שסקרניים מטבעם ופתוחים לחוויות. ודאי תרצו לשלב בטיול מקומות של מפגש עם בעלי חיים (מגני החיות ועד הספארי והחיות בטבע), ואטרקציות אחרות כמו פארקים ומקורות מים, כמובן.
זרמו עם הדברים ואל תנסו להספיק הכול. לפעמים נהנים הרבה יותר אם לוקחים יום שלם לביקור בפארק טבעי ענקי, כולל פיקניק נעים ונינוח והרבה משחקים בדרך, ולא מנסים גם לראות משהו נוסף או לעשות מסלול. לטיול עם ילדים יש קצב משלו, ואין לצפות להספיק את כל מה שמספיקים בטיול זוגי – אבל יש לו גם את הערך המוסף הזה של החוויה המשפחתית המאחדת, והמון זכרונות נעימים לכולם.
מאחלת טיול נעים, מהנה ובטוח!
אימא של חמסה
***
מוגש בחסות סביב עולם – תיירות ללא גבולות בארץ ובעולם.