כאשר הילדים שלנו מגיעים לגיל 9, עלינו ללמד אותם לחצות כביש לבד בבטחה. מדובר בכמה אימונים צמודי-הורה, ממש כאילו הילד הוא נהג חדש שצריך לנסוע בהתחלה עם נהג מלווה. חשוב לוודא שהילד הסתגל לכל כללי הבטיחות, לפני שנותנים לו להסתובב לבד ולחצות.
להלן כמה נקודות שעליהן יש לתת את הדעת במיוחד, כאשר מלמדים לחצות כביש:
1. האם המדרכה בטוחה? בדרך כלל כן, אבל לא בכל מקום. לפעמים יציאה מהחניה עוברת במדרכה, והרכב שיוצא משם, יחצה את המדרכה בנסיעתו. לפעמים יש שער חשמלי לחניה, וכשהוא נפתח מבינים שעומד לצאת משם רכב. אך יש מקומות שאין אפילו את הדבר הבסיסי הזה. לכן חשוב ביותר ללמד את הילדים לשים לב: אם הם רואים כניסה לחניה – עלול לצאת משם רכב. אי לכך, צריך להיות זהירים גם כשצועדים על המדרכה.
2. מכוניות שחונות ליד מעבר חציה הן אחת הסכנות הגדולות בעת חציית הכביש. הן חוסמות את שדה הראיה של הולכי רגל שלא רואים בגללן את הרכבים המתקרבים. יש ללמד את הילד להתקדם עד המקום שבו יש לו שדה ראיה טוב, ולא לעבור את הרכב החונה. אחר-כך יש להסתכל שמאלה וימינה, ולא לחצות אם יש מכונית שמתקרבת.
3. רטיבות והחלקה: בעונת החורף קורות יותר תאונות שמעורבים בהן הולכי רגל. חשוב ללמד ילדים שאין לרוץ במעבר חציה, במיוחד בחורף, גם אם המכוניות עצרו או הכביש פנוי. מדוע? כי אם תיפול, חלילה, הנהג שמגיע עלול לא לראות אותך. בחורף, כשגשום והראות לקויה, ובנוסף הכביש חלקלק, כלל זה חשוב במיוחד. פשוט לא רצים במעבר חציה, נקודה.
4. מעבר חצייה: יש ללמד את הילדים שאם מדובר במעבר חציה ארוך שחוצה כמה נתיבים, ורכב אחד עצר לפני המעבר, הם לא יכולים פשוט לחצות. לצערנו קרו מקרים שנהג לא שם לב למעבר חציה והמשיך לנסוע, והילד שהלך על המעבר לא ראה אותו בגלל הרכב שכן עצר בנתיב השני וחסם את שדה הראיה. אז להקפיד לחצות מעבר חצייה ארוך בזהירות רבה. וכמובן, לא דורכים על מעבר החצייה עד שמישהו לא עוצר או עד שאין בכלל מכוניות ככל שנראה לעין – משום שלא תמיד הנהג מספיק להגיב. גם במעבר חציה אסור להתפרץ לכביש!
ועוד כלל שאני מלמדת את הילדים שלי: שימו לב למכוניות, לא רק לרמזורים. הרמזורים עוד לא דרסו אף אחד מעולם… אל תהיה צודק אלא חכם – גם כשאתה חוצה ברמזור ירוק, שים לב לכביש!
Source: Uploaded by user via Tess on Pinterest
.
5. מטריות בחורף – חשוב להקפיד על כך שהמטריה של הילד תהיה שקופה. במיוחד אם מדובר בילד קטן ונמוך. הבעיה היא שהמטריה האטומה מכסה את שדה הראיה שלו והוא לא מספיק שם לב למכוניות, ועלול לחצות בצורה לא בטוחה. מטריה שקופה פותרת את הבעיה.
6. רכב חונה עלול לזוז. כן, הוא נראה עומד ובלתי מזיק, אבל לא תמיד הנהג מדליק אורות כשהוא מתחיל בתנועה, ואם מתקדמים עם חברים תוך כדי צעקות וצחוקים, לא תמיד שומעים את רעש המנוע. שלא לדבר על המקרים שבהם הרכב התחיל להידרדר בשל בלם יד שלא הורם כהלכה. כך שחשוב לשים לב למה שקורה מסביב, וגם לרכב חונה. מיותר לציין שאין לשחק במגרשים, חצרות וכדומה, שבהם מסתובבים רכבים שנכנסים ויוצאים מהחניה. לכל מקום שהרכב עלול לנסוע שם, יש להתייחס כמו לכביש, ולהיות מאוד ערניים כשהולכים שם.
שתהיה הליכה בטוחה, ותחזרו הביתה בשלום.
***
נכתב בחסות משרד עורכי דין לתעבורה משה רבי – מתמחה בתחום דיני התעבורה ועוסק בתחום זה מזה כ-20 שנה.