קטגוריות
מה חדש משפחה

מתגרשים על הגשר – תהליך גישור כתחליף בריא יותר לתביעת גירושין

בשנים האחרונות בארץ, כל העניין של גישור תפס תאוצה: יותר ויותר זוגות מתגרשים פונים קודם כל למגשר. רובם אף מצליחים להגיע להסכם גירושין בתהליך גישור, במקום לבזבז טונות של עצבים ועשרות אלפי שקלים בבית משפט או בבית דין. כיצד תעשו זאת גם אתם?

בשנים האחרונות בארץ, כל העניין של גישור תפס תאוצה: יותר ויותר זוגות מתגרשים פונים קודם כל למגשר. רובם אף מצליחים להגיע להסכם גירושין בתהליך גישור, במקום לבזבז טונות של עצבים ועשרות אלפי שקלים בבית משפט או בבית דין. כיצד תעשו זאת גם אתם?

נתחיל בקצת הסברים תיאורטיים.

מהו גישור? 

מדובר בשיטה ליישוב סכסוכים (שהומצאה, כמו רוב הדברים הטובים, בארצות הברית) בדרך של השגת הסדר המקובל על הצדדים שנמצאים במחלוקת; במקרה שלנו – זוג שהחליט להיפרד. המטרה היא למצוא פתרונות למחלוקת בדרך של הסכמה ודו-שיח.

חשוב לציין שלא מדובר בפשרה שכופה המגשר על הצדדים, אלא בהסכם ששני הצדדים מרוצים ממנו במידה מספקת. ההסכמה בגישור מתאפשרת באמצעות האדם הניטראלי (המגשר), אשר מסייע לצדדים למצוא את הדרך להסדר כלשהו שיהיה מקובל על שניהם.

מדובר בתפקיד שדורש המון סבלנות ויצירתיות, ויש לציין שרוב המגשרים סבורים שזו לא סתם עבודה, אלא שליחות של ממש. מגשר הוא איש מקצוע מתחום הסוציולוגיה או הפסיכולוגיה או עורך דין, בעל ידע והכשרה מתאימה לטיפול בגירושין.

גישור במקום גירושין

מה ההבדל בין גירושין בגישור לבין גירושין "רגילים"?

בתביעה משפטית הצדדים נאבקים זה וכל אחד רודף אחרי הניצחון ומנסה להביס את הצד השני, דבר שהופך לעתים קרובות את הגירושין לסיפור מאוד טראומטי עבור כולם. כל זה מלווה לעיתים בתחושות של חרדה, חוסר ודאות ולחץ נפשי רב. לעומת זאת, בתהליך גישור המגשר מנסה להביא את הצדדים למצב של תקשורת, של הבנה ושל רצון להגיע לפתרון. חלק מתפקיד המגשר הוא לנסות וליצור דיאלוג ושיח בו יבהיר כל צד את האינטרסים והצרכים שלו, ומתוך כך יתבהרו גם האינטרסים החופפים והמשותפים של הצדדים.

חשוב להדגיש שלא מדובר בזכויות או חובות, אלא בצרכים וברצונות. השאיפה היא לאפשר פיתרון אשר יפגע באופן מינימאלי בכל אחד מן הצדדים, כאשר כל צד מבין את הצרכים ואת הרגישויות של הצד השני, ומסוגל להסביר באופן אסרטיבי את צרכיו שלו. אחד הסודות של המגשרים זה שהם מתמקדים בעתיד ולא בעבר, ואין בחדר שבו מתנהל הגישור אשמים או מאשימים. כל זה גורם לבניית תקשורת בריאה ונעימה יותר.

הצלחת הגישור לגירושין נובעת מהעובדה שכל מי שעובר את התהליך מודע לכך שמלבד התמודדות עם הקושי הרגשי שבגירושין, קיימים עניינים רבים מספור להסדיר. כל הפרטים הקטנים שנוגעים למזונות, לחזקה על הילדים, הסדרי ראיה וחלוקת רכוש – את אלה אפשר לגרור שנים על גבי שנים בבתי משפט, ואפשר, מצד שני, לסכם אותם בצורה רגועה ככל הניתן ועם פגיעה מינימאלית בכל המעורבים. אנשים שהצליחו לסיים כך את נישואים, מדווחים על סיום מהיר ורגוע יחסית של חיי הנישואין, לעומת אלה שהגיעו להתדיין בבתי המשפט.

מבחינה פרקטית:

הסכם גירושין המושג באמצעות הגישור, הוא מסמך משפטי לכל דבר, שמקבל תוקף של פסק דין לאחר אישור השופט בית המשפט לענייני משפחה (או הדיין בבית הדין הרבני).

בקצרה: יתרונות תהליך גישור בעת פרידה:

  • חוסך זמן וכסף
  • מפחית כעסים, עוגמת נפש וכאב הכרוכים בגירושין
  • בונה תקשורת בריאה יותר לקראת הורות משותפת-בנפרד
  • מסייע להפוך את התהליך לפחות טראומטי עבור כולם כולל הילדים
  • מגביר את הסיכוי לשמירה הדדית על ההסכם

***

המאמר נכתב בחסות עו"ד גירושים יעקב בלס – משרד עורכי דין לענייני משפחה וגירושים.

עורך דין גירושין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *